Reacties

Wat kun je beleven? Lees de ervaringen van anderen:

 “Terug naar het begin”

Dans ervaring van een deelneemster aan Healing Dance:

Oerbeweging, de beweging van ééncelligen, de beweging van de kwal. Pulserend. Samentrekkend en gaan. Oerklanken van de trom die mij doen bewegen, wervelend op de grond. Alsof ik voortbewogen word met grote omhalen. Overweldigend ook. Ik ga even zitten. Adem. Dan voel ik me weer gaan bewegen. Staand nu, cirkelend met mijn armen en benen, de hele ruimte vullend, mijn ruimte vullend met beweging. Vol met mijn beweging. Ruimte innemend, mijn ruimte innemend. Kracht voel ik ook, de kracht van een krijger, zich uitdrukkend met oergeluiden die via de adem van heel diep lijken te komen. Dan gaat het over in subtielere bewegingen, nog steeds cirkelend met armen en benen om om me heen, dichtbij mezelf nu. Er is iets nieuws aan het ontstaan. Hogere tonen die meevoeren met de beweging. Helemaal één met mezelf, met de beweging, de muziek, de tonen. De trom klinkt door. Ik verbind de klanken met mijn tonen, met mijn ademtocht.

Dit is heel bijzonder om te doen. Ik voel me een ander mens. Eén met de mens die ik ten diepste ben.

Cadeau van Monique

Lieve Monica,

Jouw danslessen ervaar ik echt als een cadeau.

Ik geniet er enorm van. Je begeleiding is fantastisch met heel veel gevoel voor de mens en het lichaam (met een enorme kennis over het lichaam en een flinke dosis mensenkennis ). En met geweldige muziek op een prachtige plek.

Je geeft iedereen de ruimte om helemaal zichzelf te zijn en ondersteund iedereen op zo’ n mooie en humoristische manier dat ik me na iedere dansles lichter en blijer voel.

Linda: “Van jezelf houden, hoe doe je dat eigenlijk?”

Op donderdag, eens in de twee weken, ben ik bij Monica voor de bekkenbodem training; een onderdeel van de lichaamsgerichte therapie. Achter dit woord ‘bekkenbodem training’, waar je op zich niet warm of koud van wordt, gaat een wereld schuil waar ik geen vermoeden van had toen ik er aan begon. Ik had wel gehoord dat het heel fijn is, maar wat ik ervoer was huizenhoog boven mijn verwachting verheven.

Ik legde gisteren aan mijn man uit wat het is, ik zei:

“Het zijn zéker géén rek en strek oefeningen, het is geen yoga en ook geen meditatie. Het linkt er wel ietwat aan. Het komt ook uit het Oosten, ik denk uit het Taoïsme. Je leert verbinding te maken met je lichaam; begrijpen wat je lichaam voor je doet. Je leert over je botten, je spieren, je organen, je bekkenbodem…. Alles werkt samen. Het is contact maken met jezelf en er heel goed voor zijn.

Ik wist al lang dat het belangrijk is om van jezelf te houden, maar hoe doe je dat eigenlijk….? Zó dus!

Ik verbind me met mezelf, via mijn lichaam, en ik ervaar hoe bepaalde bewegingen ervoor zorgen dat er meer ruimte ontstaat, of rust…. Ik geloof er heilig in dat ik op deze manier goed voor mijn gezondheid zorg. Ik voel mijn lichaam/mezelf blij worden met deze verdiepende en hoge kwaliteit van aandacht.”

Natuurlijk hangt de kwaliteit van de cursus af van wie hem geeft. Monica is een warme vrouw met heel veel kennis, kunde en vooral wijsheid. Een vrouw bij wie ik me volledig veilig voel.

Tot slot: De mooiste dingen zijn vaak niet goed uit te leggen. Wat deze training voor mij doet kan ik eigenlijk niet in woorden vangen. Ik weet alleen heel zeker dat ik hiermee heel erg goed voor mezelf zorg en er heel blij van word.

 

Marjet: “Als ik dans”

“Dansen bij Monica op zeer uiteenlopende en vaak onbekende muziek is echt een belevenis apart. Ze neemt je met wat aanwijzingen mee op je eigen ontdekkingsreis, waarin je tegenkomt, wat je op dat moment, bewust of onbewust, nodig hebt. Heerlijk bewegen, helemaal op jouw manier, of hoe die getriggerd wordt. Altijd weer een verrijkende ervaring, die nog even doorwerkt.

Met haar zeer veelzijdige kennis over het functioneren van het menselijk lichaam brengt Monica deze kennis heel beeldend en met fijne humor duidelijk over. Je krijgt een heel nieuw inzicht in en contact met je eigen lijf. Heel bijzonder, erg voedend en vooral leerzaam.

Er is ruimte voor alles, voor wie je bent, voor je ervaringen en emoties; alles in veilige kleine groepjes op haar warme sfeervolle zolder, weg van de drukke dagelijkse wereld daar beneden en buiten… Een uiterst waardevol cadeau voor jezelf, voor je verdere leven.”

Lenneke: “Stelsel van spieren en botten die mijn lichaam dragen”

Groot was mijn verrassing toen ik jouw bekkenbodemtraining ging doen. Je gaf me een nieuwe inkijk in de werking van mijn spieren. Door je prachtig visueel materiaal en de oefeningen individueel en in groepsverband kon ik me meteen connecten met dit stelsel van spieren en botten die mijn lichaam dragen en sturen. Je liefde voor het vrouwelijk lichaam is voelbaar en breng je met veel passie en zachtheid over. Ik vond het ook mooi om te zien dat je alle ruimte hebt voor de emoties die in de groep loskwamen en de samenhang met de oefening kon duiden.