Infant mental health Dialoog van ouder en kind

Nieuwe studiedag voor zorgprofessionals

Datum 2020 wordt gepland……. When The BODY Speaks

Dialoog van ouder en kind

Monica:

Ik heb 15 jaar ervaring in het werken met (aanstaande) ouders en jongen kinderen. Ik richt me op het emotionele en lichamelijke welzijn van het hele gezin. Wat goed gaat wordt versterkt, wat kwetsbaar is wordt begrijpelijk gemaakt. Er is ook ruimte voor verwerking van de pijnlijke aspecten van ouderschap, bijvoorbeeld een miskraam of bij langdurige medische interventies om zwanger te worden. Maar ook voor onzekerheid, depressie of angst tijdens de zwangerschap of als de baby eenmaal geboren is.

De therapie is gericht op ervaren, omarmen en accepteren van emoties zoals verdriet, machteloosheid en pijn. En deze verwerken om emotionele ruimte te maken voor zowel het ongeboren als het geboren kindje.

Infant Mental Health en de eerste 1000 dagen

IMH is de term voor de samen-dans tussen het hele jonge kind (vanaf de zwangerschap tot en met het 5de levensjaar) en de ouders en/of zorgverleners. Deze interventie maakt een vertaling van de non-verbale communicatie tussen de verschillende generaties.

De eerste 1000 dagen is een begrip uit de Infant Mental Health visie. Deze beschrijft dat een baby onderdeel is van een grotere cirkel en samenhang. En deze 1000 dagen leggen een fundament voor het verdere leven.

Een baby bestaat niet alleen, maar is in continue interactie met haar of zijn omgeving. hierin is de non-verbale dans tussen ouders en hun baby heel belangrijk.

In mijn praktijk geef ik ouderbegeleiding, Babymassage en het verstaan van de babytaal door babyobservatie helpen om de afstemming te laten groeien en de hechting te bevorderen.

Blije bekkenbodem rondom de zwangerschap

Je bekkenbodem

verandert tijdens en na de zwangerschap om ruimte te maken voor je baby. Je hele lichaam verandert enorm en na de bevalling is je bekken van groot belang omdat je dan goed in staat moet zijn om je baby te tillen en je dagelijkse taken weer op te pakken.

Je Bekkenbodem en emoties

zijn nauw met elkaar verbonden. Is je bekken verzwakt door de zwangerschap en/of de bevalling dan kun je je ook emotioneel heel verzwakt voelen: huilerig, onzeker, boos om niets. Ooit gedacht dat je bekken daarin een rol kan spelen?

Een Blije Bekkenbodem

draagt je buikorganen, geeft emotionele bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf en speelt een belangrijke rol in je vitaliteit en seksualiteit.

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling

wil je ook vitaliteit, seksualiteit ervaren en je emotioneel veilig en stabiel voelen. Dat klinkt logisch, maar dit is niet voor iedere vrouw vanzelfsprekend. De zwangerschap opent een lichamelijk en emotioneel geheugen, waartegen je je minder goed kunt verweren. Herinneringen aan een eerdere zwangerschap, bevalling of miskraam kunnen ‘ineens’ opspelen. Ook fysieke klachten kunnen energie kosten en je hinderen zoals een te hoge of te lage spanning, pijn of urineverlies, verwondingen.

Op aanvraag!

Babymassage voor (groot) ouders en baby’s tot 1 jaar

Babymassage is een bijzondere en rijke wijze om je baby of kleinkind goed te leren kennen!

Aanraking en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Om zonder woorden elkaar te kunnen voelen en dichtbij elkaar te kunnen zijn worden groot en klein op emotionele wijze gekoesterd en bevestigd. Onze lichamen maken dan occytocine aan en helpen ons om diep te ontspannen en nieuwe energie te krijgen.

Iedere baby is uniek

Je baby wordt gedurende het eerste levensjaar steeds opnieuw uitgenodigd om in zijn of haar lichaam te komen wonen. Het lichaam verandert snel, groeit heel hard en het is belangrijk dat je kindje de veranderingen kan bijbenen. Vertragen kan dan helpen. De diepe aanraking helpt je baby om goed in het lichaam te komen en zich daar veilig in te gaan voelen.

Spanning rondom voeding, slapen of contact

Als je merkt dat er spanning ontstaat rondom de voeding, het slapen of het contact kun je babymassage benutten om de non verbale signalen, de lichaamstaal van je baby beter te leren begrijpen. Je kindje “praat” continu met zijn of haar lichaam, observeer dit en snap beter wat spanning en ontspanning geeft.

Grootouders en babymassage

Ben jij 1 of meer dagen in de week een oppas oma of opa en wil je op heel eigen manier het contact met je kleinkind verdiepen? Dan is dit een bijzondere ervaring. De rol van grootouder is soms zoeken, je mag je kleinkind niet bemoederen, maar je draagt wel bij aan een groot deel van de zorg. Dus hoe doe jij dat? Hoe kun jij toch jezelf helemaal als grootouder inzetten en ook ruimte geven aan je eigen kind om helemaal het ouderschap zelf uit te vinden?

Persoonlijke aandacht

In deze lessen gaan we de baby massage zelf leren toepassen. Je krijgt vele tips over basisbevestigend dragen. Omgaan met eigen spanning en met die van je baby. Ook hoe je je eigen lichaam dieper kunt ontspannen en verder kunt herstellen van de zwangerschap en bevalling. En samen met je (klein) kind kunt genieten.

Cursus op aanvraag bij je thuis.

Kosten 70,- euro, inclusief massageolie en massage schriftje

Samenwerking

Anneke Timmer, yoga docente gespecialiseerd in zwangerschap en Monica Ouwens, lichaamsgerichte infant mental health specialist werken vanaf 2019 samen in therapie, voorlichting en cursussen Zwangerschapsbegeleiding vóór en ná de bevalling voor mensen met een kinderwens, zwangere stellen en ouders met jonge kinderen tot 4 jaar.

Zowel Anneke als Monica hebben vanuit hun eigen achtergrond een uitgebreide kennis van leven, het lichaam , vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling en de eerste 1000 dagen van een nieuw klein mens.

Anneke en Monica werken ieder vanuit hun eigen praktijk, maar weten op warme en prettige wijze direct naar elkaar door te verwijzen zodat je snel en doelgericht met je vraag kunt worden geholpen.

Uitgangspunt is dat jij als ouder je kind het beste kent. Wij kunnen je daarbij steunen, bevestigen en je vaardigheden laten groeien.

Anneke Timmer

Heeft haar focus op jouw lichaam, jouw zwangerschap en helpt je op zeer praktische en positieve wijze met de persoonlijke vragen om te gaan. En ook al heb je een geweldige zwangerschap en voel je je prima, we weten dat het heus niet altijd een roze wolk is, waarop je zit! Er zijn soms onverklaarbare angsten of je ziet tegen de bevalling op. Natuurlijk zijn daar heerlijke oefeningen voor!

Maar niet elke zwangerschap ontstaat zomaar zonder veel moeite, of verloopt vlekkeloos. Naast de zwangerschap die goed verloopt, op de gebruikelijke kwaaltjes en ongemakken na, zijn er zwangerschappen die moeizaam tot stand komen, vaak na talloze IVF pogingen of een aantal miskramen, wat veel verdriet en emotie met zich meebrengt.

Je kunt bij Anneke een privésessie zwangerschapsyoga doen, vlak voor je een terugplaatsing in het IVF proces gaat krijgen. Zij werkt dan samen met jou aan het zacht, open en ontvankelijk worden van de baarmoeder, zodat de kans op slagen vergroot. Of je kunt denken aan een privésessie als je een aantal miskramen hebt gehad. In dat geval geeft Anneke jullie een serie yoga oefeningen, die het vruchtje meer kans geven om goed in te nestelen.

Later in je zwangerschap kan je kindje er de voorkeur aan geven om in een stuitpositie te gaan liggen. Daar kun je met zwangerschapsyoga oefeningen in een privésessie goed aan werken. Het kan ook zijn dat je een eerdere zwangerschap en/of bevalling hebt gehad die niet helemaal verlopen is zoals jij dat had gewenst. Dan kunnen we aan de angst en emotie die is achtergebleven werken, zodat je een volgende zwangerschap met vertrouwen tegemoet ziet.

www.yogastudiosophia.nl

annekevleugel@hotmail.com   T 06 411 379 57